Schoonheidssalon Face 2 Feet
Gun jezelf dat ene momentje… 

Zweetvoeten

Hoewel iedereen weleens last heeft van zweetvoeten, kan het bij de één meer stinken dan bij de ander. Is het bij jou zo erg dat je eigenlijk niet je schoenen in het bijzijn van een ander durft uit te trekken? Dan is het belangrijk om hier iets aan te doen. Lees hier meer over het voorkomen én behandelen van zweetvoeten.


Wat zijn zweetvoeten?

In tegenstelling tot wat je zou denken, is zweet geurloos. De onaangename geur die je ruikt is dus niet afkomstig van het zweet, maar van bacteriën. Deze bacteriën voelen zich thuis in een warme, broeierige en vochtige omgeving en nestelen zich maar al te graag in oude huidcellen (zoals in je schoenen). Deze stinkbacteriën scheiden een penetrante geur uit, ook wel bekend als ‘zweetvoetenlucht’.

Belangrijkste tip tegen zweetvoeten

Om zweetvoetengeur te bestrijden, moet je dus de bacteriën aanpakken. Dit kun je het beste doen door je voeten goed én vaak te wassen. Desnoods meerdere keren per dag. Dat kan gewoon met water en een milde zeep. Bij hardnekkige zweetvoeten kun je een antibacteriële zeep gebruiken, zoals jodiumscrub of Hibiscrub (chloorhexidine zeepoplossing). Deze producten zijn zonder recept te koop bij de apotheek of drogist. Belangrijk is dat je de zeep vijftien minuten laat intrekken voordat je het afspoelt,  zodat alle bacteriën het loodje hebben gelegd. Eventueel kun je daarna nog met een jodiumzalf smeren. Bijkomend voordeel van jodium is dat het ook teenschimmel doodt, dat vaak hand in hand gaat met zweetvoeten.

Zweetvoeten voorkomen

Voorkomen is natuurlijk beter dan genezen. Mocht je in de zomer vaak éxtra veel last hebben van zweetvoeten, dan kun je volgens de podotherapeuten van het Podotherapeutisch Centrum RondOm een aantal dingen doen om dit te voorkomen:

  • Luchtig schoeisel: omdat stinkbacteriën zich het prettigst voelen in een broeierige omgeving, is het belangrijk om je voeten goed te laten ademen. Zorg daarom voor ventilerend schoeisel, bij voorkeur van leer. Loop thuis zoveel mogelijk zonder schoenen.
  • Juiste sokken: draag sokken van katoen of wol, omdat deze stofjes het meeste vocht opnemen.
  • Goed afdrogen: droog je voeten na het wassen áltijd goed af, in het bijzonder tussen je tenen. Dit is namelijk de ideale leefomgeving voor schimmels en bacteriën. Laat je voeten goed drogen aan de lucht voordat je je schoenen aantrekt.
  • Deodorant: wist je dat je je voeten (net als je oksels) ook kunt insmeren met een ‘deodorant’? De werkzame stof in een deodorant is aluminiumchloride. Omdat je voeten meer van dit stofje nodig hebben dan je oksels, moet je voor een deodorant gaan met minstens 15% aluminiumchloride.
  • Kamferspiritus: je kunt je voeten ook inwrijven met kamferspiritus, verkrijgbaar bij de apotheek. Dit ruikt wel erg sterk, maar volgens de podotherapeuten hebben veel mensen er baat bij.
  • Eten en drinken: pas op met kruidig eten en alcohol. Kruidig eten versterkt de geur en van alcohol kun je meer gaan transpireren.

Wanneer naar de huisarts?

Volgens podotherapeuten is het met middeltjes tegen zweetvoeten vooral een kwestie van uitproberen. Wat bij de één goed werkt hoeft bij een ander geen effect te hebben. De oorzaak van zweetvoeten kan namelijk per persoon verschillen. Als je voeten erg vochtig blijven en ook de geur onaangenaam blijft, kun je het beste naar de huisarts gaan. Hij of zij kan je eventueel doorverwijzen naar een dermatoloog. Mogelijk heb je last van ‘hyperhydrosis’ (overmatig zweten). In dat geval kan een botuline-injectie (botox) of medicatie uitkomst bieden. Volgens de Nederlandse Vereniging voor Dermatologie en Venereologie kan ook iontoforese goede resultaten geven. Bij deze behandeling ga je met je voeten in een bakje met water of vochtige sponzen waar een (zwak) elektrisch stroompje door gaat. Als dit werkt, kun je een apparaat kopen om thuis te gebruiken.

(bron: Huidziekten.nl | NVDV | rondompodotherapeuten.nl )

Bellen